Wat goed dat u er weer bent, in een nieuwe week waarin we nieuwe dingen ontdekken. Uw baby van 17 weken oud laat steeds meer van zichzelf zien. Er wordt volop gebabbeld, gegiecheld en geëxperimenteerd met bewegingen. De eerste signalen van herkenning en eigen initiatief worden zichtbaar en dat raakt.

Misschien merkt u dat uw baby naar u lacht, speelt met de eigen voetjes of gefascineerd is door geluiden en gezichten. Eveneens brengt deze periode nieuwe vragen met zich mee. Hoe ondersteunt u deze ontwikkeling? Wat mag u verwachten?

In deze weektekst leest u alles over de belangrijkste mijlpalen, concrete tips van andere ouders en fijne ideeën voor rustige interactie. Elke baby van 17 weken oud ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen ritme. Juist daarom is het zo belangrijk om in verbinding te blijven met uw gevoel en tempo. 

Deze tekst helpt u vooruit te kijken, zonder haast. De toon is hoopvol en realistisch, echt waar, u doet het goed. We kijken mee, luisteren mee en nemen u graag mee in wat week 17 kan brengen. Blijf BabyFavoriet zeker volgen!

Wat deze week bijzonder maakt

Uw baby stopt zijn voetjes in de mond

Niet alleen handjes, ook de voetjes worden nu ontdekt. Een vrolijk en lenig moment dat veel ouders verrast én ontroert.

Kleine belletjes van speeksel

Uw baby van 17 weken begint te experimenteren met geluid en beweging. Het blazen van belletjes is een vrolijk spel en een belangrijke stap in de mondmotoriek.

Herkenning van gezichten en geluiden

Steeds vaker reageert uw baby bewust op bekende stemmen of gezichten. Dit zorgt voor warme contactmomenten die de band versterken.

Week 17

Ontwikkeling van uw baby 17 weken oud

Week 17 brengt frisse energie. Deze week merkt u wellicht de speelsheid en nieuwsgierigheid. Uw baby van 17 weken oud ontdekt de wereld met ogen, handen, voeten én geluid. De motoriek ontwikkelt zich verder en ook op sociaal vlak gebeurt er veel. Herkenning, interactie en expressie krijgen een grotere rol. 

Er wordt gegraaid, gesabbeld en gebrabbeld. Kleine signalen worden bewust ingezet om contact te maken. Het is een tijd waarin u veel terugkrijgt in de vorm van blikcontact, lachjes en geluid. Verwacht nieuwe impulsen, korte rustmomenten en een baby die steeds actiever wordt.

1. Spel met handen en voeten

De handen zijn al bekend terrein, maar nu komen ook de voeten in beeld. Uw baby van 17 weken oud vindt het heerlijk om de eigen voetjes te ontdekken. Dit gebeurt vaak in rugligging, wanneer het hoofdje goed wordt opgetild. 

De voeten worden vastgepakt en zelfs richting de mond gebracht. Het contact tussen handen en voeten stimuleert de coördinatie en het lichaamsbewustzijn. U kunt dit ondersteunen door uw baby op een stevig kleed op de grond te leggen.

Lieve baby van 17 oud speelt met zijn handjes

2. Brabbelen en belletjes blazen

De stem van uw baby wordt steeds krachtiger. Er wordt geoefend met toonhoogte, ritme en volume. U hoort klanken zoals “ah”, “eh”, “ga” of “ba”. Daarnaast blazen sommige baby’s speekselbelletjes, wat een vrolijk gezicht is en ook een nuttige oefening voor de mondspieren.

Door terug te praten, oogcontact te maken en klanken na te bootsen, stimuleert u de taalontwikkeling op een veilige en liefdevolle manier. Zet een zacht kinderliedje op en laat uw baby zien hoe uw mond beweegt.

3. Voorwerpen gericht grijpen

Waar eerder vooral naar speeltjes werd gekeken, volgt nu het grijpen. Uw baby van 17 weken oud probeert bewust speeltjes vast te pakken en kan ze steeds beter vasthouden. De coördinatie tussen ogen en handen wordt verfijnder. Geef lichte, goed vast te pakken speeltjes met verschillende structuren. Houd het eenvoudig: een zachte rammelaar of een klein knuffeldoekje werkt vaak al goed.

Baby van 17 weken verfijnd met hulp van zijn moeder zijn hand oog coördinatie wanneer ze samen naar voorwerpen grijpen.

4. Interesse in gezichten en stemmen

Uw baby raakt steeds meer gericht op gezichten en geluiden. Bekende stemmen worden herkend, onbekende geluiden zorgen voor nieuwsgierigheid. Uw baby kijkt u aan, reageert op uw stem en lijkt soms echt te luisteren. 

Door regelmatig te praten, gezichtsuitdrukkingen na te doen en geluiden af te wisselen, ondersteunt u deze ontwikkeling. Uw baby leert zo hoe communicatie werkt en dat uw reactie betrouwbaar en voorspelbaar is.

5. Start van omrollen

Hoewel het omrollen bij veel baby’s tussen 4 en 6 maanden plaatsvindt, beginnen de eerste pogingen vaak al rond week 17. Uw baby duwt met de benen, draait het hoofdje en komt soms tot op de zij. Dit is een teken dat de spieren sterker worden.

Leg uw baby regelmatig op een veilige ondergrond. Een kleurrijk speeltje iets buiten bereik leggen kan net dat duwtje geven om een nieuwe beweging te ontdekken.

Tips van andere ouders voor uw 17 weken oude baby

1

"Zorg voor rust tijdens voedingen"

“Veel ouders merken dat hun baby snel afgeleid is bij het drinken. Een rustige, prikkelarme ruimte zonder geluid of beweging helpt om voedmomenten kalm en prettig te houden.”

2

“Leg korte speelmomenten vast”

“Een baby van 17 weken maakt snelle sprongen. Door af en toe een korte video of foto te maken, legt u bijzondere kleine momenten vast. Ook fijn om later samen terug te kijken.”

"Gebruik uw stem bewust"

“Praat met rustige toon, herhaal klanken en speel met melodie. Uw baby reageert sterk op uw stemgeluid. Dit stimuleert zowel taal als veiligheid en verbinding.”

Fijn product voor week 17

Bijtspeeltje

Bijtspeeltjes

Bekijk de best beoordeelde bijtspeeltjes

Voorbereiding voor week 18

Opbergmanden

Opbergmanden

Bekijk de best beoordeelde opbergmanden

Download de complete baby productlijst!
Vergeet dit niet bij te vullen!
Vitamine D3 druppels voor baby's

Vitamine D druppels

Luiers

Luiers

Billendoekjes

Billendoekjes

Hydrofiele doeken

Hydrofiele doeken

Flessenspeen

Flessenspenen

Luierzakjes geparfumeerd

Luierzakjes

Samen op avontuur

Spiegelmoment bij het aankleedkussen

Hang een babyveilige spiegel naast het aankleedkussen. Terwijl u de luier verschoont of kleertjes aantrekt, kan uw baby zichzelf bekijken. Uw baby van 17 weken oud herkent zichzelf nog niet, maar reageert vaak vrolijk op het spiegelbeeld. Door erbij te praten en te lachen, ontstaat een fijn interactief moment.

Voetjes verkennen tijdens het spelen

Leg uw baby in rugligging op een zachte ondergrond met wat ruimte om te bewegen. Moedig het aan om naar de voeten te grijpen. U kunt bijvoorbeeld met uw vingers zacht over de voetjes strijken of een zacht belletje aan een sok bevestigen. Het zelf ontdekken van de voeten is zowel leerzaam als leuk.

Samen geluidjes ontdekken

Pak een eenvoudige rammelaar of een speeltje met zachte belletjes. Laat uw baby het geluid horen, beweeg het langzaam langs het gezicht en moedig aan om ernaar te reiken. Uw baby leert zo oorzaak en gevolg herkennen, terwijl u samen in contact blijft.

Bekijk ook week 18!

Al 1500+ ouders ontvangen de wekelijkse updates. U ook?

Neem eens een kijkje naar de beste babyspullen

Hoe wij onze selecties maken
Zo bouwen we aan uw vertrouwen

BabyFavoriet baseert zijn selecties op cijfers en grondige productanalyse. Dit proces begint met het verzamelen van data van de grootste aanbieders in babyproducten, waarbij de meest populaire en best verkochte artikelen worden geanalyseerd. Vervolgens worden deze producten beoordeeld op basis van reviews en ervaringen van ouders. Tot slot worden de resultaten vergeleken met de aanbevelingen van testautoriteiten, zoals Forbes en The New York Times. Zo bouwen we aan uw vertrouwen!